Επικοινωνία
Βοσπόρου 147
Θεσσαλονίκη
544 54
T: 697 207 6762
E: info@giarma-psychologist.gr
Η Ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπευτική διαδικασία, ανάμεσα σε έναν θεραπευτή και σε έναν πελάτη. Πολύ σημαντικό για τη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης είναι ο θεραπευτής να δημιουργήσει ένα κλίμα μέσα στο οποίο ο πελάτης θα αισθανθεί άνευ όρων αποδοχή, ενσυναίσθηση, αυθεντικότητα και γνήσιο ενδιαφέρον. Αυτές οι συνθήκες είναι που θα βοηθήσουν τον πελάτη να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, ο πελάτης εγκαταλείπει τις άμυνες του και αποδέχεται και ενσωματώνει εκείνες τις πλευρές του εαυτού του πως έως τώρα αρνιόταν ή διαστρέβλωνε. Οι πελάτες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν αυτή τη σχέση για να αποδεσμεύσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης τους και να γίνουν το άτομο, που επιλέγουν οι ίδιοι να είναι.
Η προσωποκεντρική προσέγγιση αναπτύχθηκε από τον Carl Rogers τη δεκαετία του 1950 στην Αμερική. Η προσωποκεντρική προσέγγιση ανήκει στην ανθρωπιστική ψυχολογία και επηρεάστηκε από τα φιλοσοφικά κινήματα του υπαρξισμού και της φαινομενολογίας.
Σύμφωνα με τον Rogers, ο στόχος της προσωποκεντρικής προσέγγισης δεν είναι η επίλυση ενός προβλήματος, αλλά η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα βοηθήσουν τον πελάτη να αναπτυχθεί ως άτομο, να αποκτήσει την αυτονομία εκείνη που θα βοηθά να διαχειρίζεται και να επιλύει τα προβλήματά του, και να οδηγείται ως προς την αυτοπραγμάτωση ( το σημείο εκείνο όπου το άτομο έχει φτάσει στο μέγιστο της ανάπτυξης του και της αξιοποίησης των στοιχείων της προσωπικότητάς του). Επιπλέον, η άποψη του για την ανθρώπινη φύση είναι φαινομενολογική, δηλαδή, φτιάχνουμε τη δομή του εαυτού μας σύμφωνα με τις αντιλήψεις μας για την πραγματικότητα. Κινούμαστε προς την αυτό-πραγμάτωση μας μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας που εμείς αντιλαμβανόμαστε.
Η θεωρία του Rogers βασίζεται στην αντίληψη ότι οι πελάτες μπορούν να καταλάβουν τους παράγοντες της ζωής τους, που τους δημιουργούν δυστυχία. Έχουν, επίσης την ικανότητα να «διευθύνουν» οι ίδιοι τον εαυτό τους και να επιτύχουν εποικοδομητικές προσωπικές αλλαγές.
Η προσέγγιση αυτή εναποθέτει τη κύρια ευθύνη για την διαδικασία της θεραπείας στον πελάτη. Οι πελάτες έρχονται αντιμέτωποι με την ευκαιρία να αποφασίσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και να έρθουν σε συμφωνία με την προσωπική τους δύναμη. Οι γενικοί στόχοι της θεραπείας είναι το άτομο να γίνει περισσότερο ανοιχτό στην εμπειρία, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να αναπτύξει μια εσωτερική πηγή αξιολόγησης και να γίνει περισσότερο πρόθυμο να συνεχίσει τον αγώνα του για προσωπική ανάπτυξη. Οι πελάτες είναι εκείνοι που επιλέγουν τις δικές τους αξίες και τους δικούς τους στόχους.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το πνεύμα και το σώμα είναι δύο ξεχωριστές οντότητες. Αλλά πως θα ήταν αν το πνεύμα και το σώμα είναι απλά δύο λέξεις που περιγράφουν σε διαφορετικά μέρη το ίδιο γεγονός; Στην πραγματικότητα το σώμα και το πνεύμα είναι άμεσα συνδεδεμένα και οτιδήποτε συμβαίνει στο στο ένα μεταδίδεται και στο άλλο.
Το focusing βασίζεται στην ιδέα ότι το σώμα και το πνεύμα συνδέονται μεταξύ τους και πως στρέφοντας την προσοχή μας σε αυτά που αισθάνεται το σώμα μας μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Σε όλους μας έχει τύχει πολλές φορές να νιώθουμε μια αίσθηση πίεσης στο λαιμό όταν αγχωνόμαστε για κάτι ή να αισθανθούμε πεταλούδες στο στομάχι μας. Με τη βοήθεια του focusing μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτή τη σωματική αίσθηση η οποία ακόμα είναι ασαφής και δεν περιγράφεται με λέξεις, αλλά για την οποία συνδέεται άμεσα με κάποιο θέμα ή γεγονός της ζωής μας.